Ο λόγος που περπατάω 30' ακριβώς μόλις ξυπνήσω (+βίντεο)

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ζούμε στην εποχή που προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε τα πάντα;

Πόσα άρθρα και πόσα βίντεο με το «πόσες ώρες ύπνου είναι το ιδανικό», «ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα πρωινού», «πόση γυμναστική να κάνω για καλύτερο αδυνάτισμα/ μυική υπερτροφία/ ευζωία», «με πόση ένταση χρειάζεται να γυμνάζεσαι για καλύτερα αποτελέσματα», «πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι για μέγιστη υπερτροφία/ δύναμη/ αδυνάτισμα» και πάει λέγοντας.

Μην με παρεξηγήσετε. Είναι υπέροχο που ζούμε σε μια εποχή που έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να μπορούμε να συζητάμε τέτοια πράγματα.

Για την ακρίβεια, μάλιστα, είναι μέρος της δουλειάς μου να παρακολουθώ τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, να αναζητώ τυχόν βέλτιστη πρακτική και να επικοινωνώ τέτοιου είδους πληροφορίες.

Γνωρίζω πολύ καλά, λοιπόν, ότι ο κόσμος που με ακολουθεί στα social περιμένει πάνω κάτω αυτό: να επικοινωνώ τις συστάσεις, το «ιδανικό».

Γι’αυτό αποφάσισα να μια μέρα να κάνω το εξής. Έκανα μία ιστορία από τη δίκη μου πρωινή ρουτίνα που περιλαμβάνει 30’ περπάτημα ακριβώς μόλις ξυπνήσω, πριν πιω καφέ και πριν φάω οτιδήποτε, ρωτώντας τους γιατί θεωρούν ότι το κάνω.

Και οι πάμπολλες απαντήσεις που έλαβα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον! Οι πιο συνήθεις περιελάμβαναν θεωρίες οξείδωσης λίπους, καλύτερου γλυκαιμίας και βέλτιστης παραγωγικότητας.

Μόνον μία από όλες αυτές τις απαντήσεις έπεσαν μέσα. Ο λόγος που περπατούσα ακριβώς μόλις ξυπνήσω και πριν κάνω οτιδήποτε άλλο είναι διότι, πολύ απλά, με βολεύει να το κάνω τότε.

Ναι, ζω μια πολύ καθιστική ζωή. Ξέρουμε ότι η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη και θέλω να υπάρχει στη ζωή μου. 

Ωστόσο, γνωρίζω πολύ καλά τον εαυτό μου και γνωρίζω ότι εάν ξεκινήσω δουλειά και υποχρεώσεις, πολύ δύσκολα θα σταματήσω για να περπατήσω. (Ναι, δυστυχώς!)

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας βαθύτερος επιστημονικός λόγος για όλα τα πράγματα τα οποία κάνουμε. Κάποια πράγματα τα κάνουμε απλά γιατί μας βολεύουν.

Και αυτό το κάνουμε όλοι είτε συνειδητά είτε όχι. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο ακολουθείς τη διατροφή που κάνεις; Για ποιο λόγο κάνεις ένα συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων (σχεδόν) κάθε μέρα; Για ποιο λόγο κάποια από αυτά τα γεύματα είναι μεγαλύτερα από κάποια άλλα;

Το ίδιο, λοιπόν, κάνουμε όλοι μας, ακόμη και όσοι επικοινωνούν τις συστάσεις και την επιστήμη. Κάποια πράγματα τα κάνουμε απλά γιατί μας βολεύει, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος πίσω από αυτό.

Χρειάζεται συνεπώς να υποθέτεις ότι «για να το κάνει ο Τάδε, κάποιο λόγο θα έχει, ας το κάνω κι εγώ»; Χμμ.. νομίζω πως όχι. 

Και σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτάμε! Εάν υπάρχει κάποιος βάσιμος λόγος ΚΑΙ σας βολεύει, τότε ναι. Ίσως αξίζει μια δοκιμή.

Παραθέτω, ωστόσο, την τυχαιοποιημένης κλινική δοκιμή των Dansinger et al. (2005), η οποία εξέτασε την απώλεια βάρους από διαφορετικούς τύπους δίαιτας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους σχετίζεται με την προσκόλληση που είχαν τα άτομα στη δίαιτα και όχι με τον τύπο της δίαιτας που ακολουθούσαν.

Και μάντεψε ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας για καλύτερη προσκόλληση σε μια δίαιτα! Ναι, μάλλον το να «βολεύει».

Άρα έχεις σημασία πάντα ποιο είναι το ιδανικό ή τι μπορείς εσύ να κάνεις άμεσα για να σε οδηγήσει στο στόχο σου;

Βίντεο



Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια